Rendezvények

 
Palotavárosi Felső tó
2018. október 20.
Nevezők: 39
Rendező: Pop Attila
Moby dick horgásztó
2018. október 27.
Nevezők: 54
Rendező: Pop Attila
Keve horgásztó
2018. október 28.
Nevezők: 14
Rendező: Pop Attila
Moby dick horgásztó
2018. október 28.
Nevezők: 8
Rendező:
Moby dick horgásztó
2018. november 03.
Nevezők: 14
Rendező:
Moby dick horgásztó
2018. november 04.
Nevezők: 7
Rendező: Benyus Laci
Moby dick horgásztó
2018. november 04.
Nevezők: 25
Rendező: Pop Attila
 

Partnereink

 

 

 


Ajánló

 

Galéria és képek

 
 329   0
 
 
 254   0
 
 296   0
 
 
 232   0
 
 342   0
 
 
 227   0
 

Szavazás

 

  Szántó Ferenc ismerősnek jelölte Füsti-t.
 
 

Friss hírek

 
Versenybeszámolók   2017. november 26.   4 hozzászólás
 

Bejelentésünk után sok hozzászólás, üzenet és telefon érkezett hozzánk. De mi is történt?

Bejelentettük: a 2018-as versenynaptárunkat, bár már elkészítettük és az alapszervezés is megvolt, töröljük. Volt egy fontolgatós megbeszélés idén, ahol el kellett dönteni, miből és mennyit vállalunk jövőre, itt alakult ki egy kicsit kevesebb versenyt tartalmazó, de színesebb év képe, ezt adtuk most fel.

Mielőtt nekiállnék minden részletbe beavatni mindenkit - mert ez a tervem - nézzük,  mi micsoda és hogyan működik.

Előrebocsátanék egy magyarul túl durvának tűnő tengerentúli mondást, mely remélem nekem is segít objektívnek lenni. Így hangzik: a vélemény olyan, mint a segglyuk, mindenkinek van, de senki nem kíváncsi a másikéra. Ezzel azt akarom mondani, hogy igyekezni fogok inkább megmutatni dolgokat, mint kritizálni.

Ami elmarad: a 2018-as tervezetünk

Horgászversenyek

Mi zömmel az amatőr versenyekre gondolunk, de tudunk az úgymond “hivatalos” versenyekről, azaz a MOHOSZ által szervezett versenyekről is. De akkor ezek nem hivatalosak? Minimum a sporttörvény szerint nem, de sokszor amúgy sem. Rengeteg hasonló sportágban küzdenek a megoldással, de a sporttörvény szerint csak a szakági sportszövetség jogosult versenyt szervezni és versenyengedély kell az induláshoz. Ez nem azt jelenti, hogy más nem szervezhet, csak azt, hogy az adott rendezvényre le kell mondania a szerevezés jogáról az adott országos szervezetnek. Ez itt is ki fog alakulni gyakorlatban gondolom pár év alatt, addig meg efölött mindenki szemet fog hunyni. 

A hivatalossághoz még egy felmentés szükségeltetne, amit már egyre többen megkérnek. Ennek hiányában például tilos lenne az országos szabályokban foglaltaknál több halat tartani a szákban. Ha egyszer ellenőriznének, bevonnák az engedélyét annak, aki ezt teszi, ha a versenynek nincs meg a határozata. Vannak olyan tavak, ahol ezt a balhé elkerülése végett elintézik a szervező helyett, például a Moby-n Fabók Feri automatikusan, a Prérin pedig kérésre. Lehet, máshol is megcsinálják, de én ezt tudom.

Itt lenne még egy csomó jogszabály. amit be kéne tartani: nyugta- és számlaadás, kaja körüli dolgok és még egy rakás ilyesmi.

Az tény, hogyha nem azonos feltételekkel indulunk egy pályán, akkor valakinek előnye van, ha ezt szabálytalansággal szerzi, akkor az jogosulatlan előny. Ki ezért a felelős? Az, aki csal? Nem csak! Az összes hatóság, amelyik éveken keresztül nem ellenőriz, pedig pénzt szed, felelős az egyenlőtlen helyzetért. De tény, hogy sokan hátrányból indulunk.

Horgásztó

A tavak nagy része alkalmatlan versenyzésre és a tógazda is nagyon nehéz helyzetben van. Ha van vendégköre, akkor azokkal kitol, ha nagyobb versenyt fogad; de főleg korai és késői időben jól jön a biztos nagyobb bevétel is. Azt is tudni kell, hogy egy tóban vidáman, jól foghatnak a napijegyesek, de több hal kell ahhoz, hogy versenyeken is jól lehessen fogni, ez pedig pár hétvégére nem éri meg. Ahol teljesen megoldott ismereteim szerint, az a Moby és a Préri. Az első esetben külön hallal dúsított versenytó van, a másodikban egy főleg halneveléssel foglalkozó cégről van szó, nagyjából a tóhoz képest végtelen halmennyiséggel és le- és visszahalászható tavakkal. A Préri kockázata, hogy nagyon szeszélyes tud lenni, valószínűleg a kis mélység miatt is. Vannak még elfogadható tavak (Bázis, Joker, Villantó stb.) de a fogási esélyek egyenlősége itt már kevésbé van meg. Ehhez jön még hozzá, hogy a napijegyesek miatt a Préri nehezen fogad 40 fő fölötti versenyeket a sok tó ellenére is, a Moby-ról meg hetek óta két hetet ígérnek a jövő évre vonatkozó hivatalos információk kiadására. Azt még el kell mondanom, hogy a Facebookon többen 1500,- napidíjról írnak. Én 2 000,- alatt nem tudok most versenypályát, de ez is kevés a jó halasításhoz és fenntartáshoz, az emelés elkerülhetetlen és indokolt. Hogy ettől lesz-e, aki feketén kiadja a tavát 1 500 forintért? Szerintetek?

 Versenyszervezők

Vannak már szervezők, és akik jövőre szeretnének szervezni, a harmadik csoport pedig az, akikről még nem tudunk, de szeretnének szervezni. Meg kell mondanom, sokan abszolút nem értenek hozzá, de simán csinálják. Nálunk már alap poén, hogy ha változtatunk a szabályon, ne felejtsük el kiírni rövid hírben, nehogy valaki elfelejtse lemásolni. Az a hírem, hogy a szabály is szellemi termék, főleg a nem szokványos részek. Nem irigyeljük senkitől, nem is szóltunk soha, de legalább odaírhatnák, honnan van, vagy megkérdezhetnék. A Harcsa-tó szabályát már nem látom, ők úgy másoltak a miénkből, hogy közben kitiltottak a tó csoportjából, pedig tök normálisan társalogtam, csak nem értettem egyet. Én inkább odacsábítottam volna magamat, de ezt ők tudják. Azt el kell mondanom, hogy emellett vannak jó és tökéletes önismerettel rendelkező szervezők, akik nagy rutinnal és jó versenyeket szerveznek, nincs sok, de legalább vannak.

Teszt- és marketingnevezők

Hát ez is egy gyönyörű részleg. A Facebookkal támogatva a versenyek jó és olcsó lehetőséget adnak reklámra. A nép nem tudja, hogy egy kupát évente anyukám is tud nyerni (nem horgászik), csak kis versenyekre kell menni és sokszor. A csúcs idén a négy, mondom, négy fős versenyen kiosztott három kupa és egy nagyhal díj, kiposztolva faszán támogatott pecásoktól. Nem mintha a tíz főre 3 kupa és egy nagyhal nem lenne kicsit necces, de az kicsit azért jobb. Amikor csinálunk egy nagy versenyt, amin tényleg nagyon nehéz odaérni a tó elejére és minden lemegy szépen és melléposztolnak egy 6-8 fős másikat, pont ugyanazzal a szöveggel, ezt nehéz megszokni, lehet, bennünk van a hiba. Amúgy azt el kell mondanom, hogy a nagy cégeket képviselő, sok versenyre járó, támogatott horgászokra ez nem jellemző. Mondjuk ők nincsenek is rászorulva erre. Jó lenne, ha a cégek valós értéken posztolnánk eredményeiket, sokan sokkal többre becsülnénk őket.

A zsebmetsző szervező és szegény mindenki más esete

Ez az egyik legkényesebb téma. Erre mindig van új ember, aki évek óta átveszi a zsebbeturkálást. Aki akkor volt az egyik szószóló, amikor én kezdtem a szervezést, idén az egyik legdrágább verseny szervezői között tűnt fel. De van helyette idén is új generáció. Üzleti titkokat nem írhatok ki, csak ami kizárólag minket érint vagy nem azonosítható. A Facebookon az egyik idei matematikus kiszámolta (remélem, jól emlékszem, mert már nem vagyok a csoportban, nem tudom megnézni) egy versenyen 220 000,- a nyereség. Na, kérem szinte forintra eltalálta! Pár száz forintot és egy nullát tévedett csak. Mi idén versenynapokét (ez sokszor egyszerre két verseny szervezését jelentette) kicsit több, mint 22 000 forint adózás előtti nyereséget tudunk felmutatni fejenként. Mennyi munka ez: naptárösszerakás, kiírás, reklámozás, jelentkezők rendezése előző héten, kuparendelés, majd a sorozatra is kuparendelés, kitűzés ahol kell, kupa ellenőrzés megjön-e, engedélykérés, mérleges szervezés, nevezés-szedés, papírmunka, kifizetni, amit kell és ezt nyilvántartani, eredmények felvitele, beszámolóírás, könyvelés intézése. Azt is elárulom, hogy a legdurvább, amit egy minden összejött napon lehet keresni 80-100 nevezővel az kb. 150 000,- de ez leátlagolódik. Nekünk ez idén egyszer sikerült, viszont több mínuszos is volt, pl. mikor a fél mezőny nem jött el a Method-versenyre. Persze ebben az egészben nincs benne a befektetések megtérülése, mint egy hangosítás vagy egy weboldal, amik pedig néha komoly befektetések, ilyen bevételekkel akár egy év munka se hozza vissza ezeket. Mielőtt az igazság kara elkezdené kórusban a hülyeséget, ebben nincs semmi panasz, mi vállaltuk, stb. Viszont az ilyen számítások, amiből legalább havonta van egy a neten, oda vezet, hogy az idei éves díjátadón, mikor üdvözöltem az új arcokat és azt mondtam a mikrofonba, hogy örülök nekik, valaki bekiabálta, hogy persze, mert többet tudtok keresni. Ehhez én már öreg vagyok, vagy büszke? Nem tudom, de hálás leszek, ha nem kell többet kezet ráznom az illetővel, mélységesen megalázott és megbántott!

"Vancsura Robi"

Ne örülj, nem vagy ekkora ember, hogy külön bekezdés szóljon rólad, itt azon netlakó embertípusról szeretnék szót ejteni, amely csoportból Robi a leghangosabb és a leggátlástalanabb, melyet ők szókimondásnak hívnak. Az a helyzet, hogy divat lett a másikat emberszámba venni, csak ők lemaradtak a kommunista szombatok utáni kocsmázásnál, ahol annak volt igaza, aki leghangosabb volt kezében a pöttyös korsóval. Arra szeretném felhívni a figyelmet, hogy a vélemény és a kritika lehet építő, de a másik bemocskolása, alaptalan vádolása, körbeköpködése nem, még akkor sem, ha jogilag ez nem megfogható. Mindig lesz erre vevő és segítőtárs, de amellett, hogy semmi értelme, csak rossz érzéseket és ellentéteket szül. Aki pedig soha nem kérdez, csak álladóan kinyilatkoztat, mikor fejlődik? 

Versenyzők

A versenyzők a mi ügyfeleink, így rájuk vonatkozik, hogy mindig igazuk van. Két kivétel van ez alól: az egyik, amikor valaki szabálytalan, de ilyenkor nem szolgáltatóként, hanem versenybíróként kell szankcionálni, amúgy ez nagyon ritka, bár a szabályok is lazák. A másik eset okoz komoly problémát, amikor valaki nevez, és nem jön el. Egyszer ez elérte majdnem a mezőny felét. Szívás ez annak is, aki ott van, mert át kell alakítani a pályát, de a törékeny költségvetést kivégzik azonnal. Ez nem finanszírozható. Mi kísérleteztünk, hogy lehetne ezt visszaszorítani, de nem lett meg az ellenszer. Azt kipróbáltuk, hogy a korán kiírt versenyekhez képest az 1-2 héttel korábban kiírás segít-e és nem. Simán jelentkezik valaki és két-három hét múlva szó nélkül távol marad. Jobb lenne, ha ennek lenne akkora visszhangja mint annak, hogy valaki szerint mennyi a haszon.

Amikor én se bírom tovább

Minap mikor az i-re a pontot feltette pár habzó szájú Facebook-ügyész, sajnos, magam sem bírtam magammal és belementem egy olyan vitába, amibe nem kellett volna. Megbántva éreztem magam és láttam, ahogy több év munkáját tiporják sárba, mert bár elvileg rólunk nem szólt, de a ki, mennyit keres és társai, az azért csak szólt rólunk is. Itt elég keményen leírtam mit gondolok, erre egyből ennek is nekiálltak kiforgatni a szavaimat. Utána töröltem, erre meg nem puhapöcs és gyáva lettem? Nem akarnék a hatalmas kemény szerszámmal rendelkezőknek csalódást okozni, de mielőtt töröltem elküldtem Lacinak mi történt így megvan és tudom idézni. Ezt írtam: Hogy itt mindenki milyen okos! Hát mi most nekiálltunk számolni. Laci nevében nem nyilatkozom, de én azt mondom, hogy szervezzen versenyt az itt összeverődött önjelölt matematikus felfuvalkodott hólyagok hada! Fingotok sincs, miről beszéltek és hogy kiben milyen ítéleteket és előítéleteket keltetek! Továbbá addig csavargatja mindenki az oroszlán bajszát. ameddig valaki megelégeli és minden szaros zsibi-zsubi tó, Dunából lopott hal, engedély nélküli ebéd és be nem jelentett versen egyszer egy listába foglalva év végen nem jut el az összes illetékes hatósághoz!

Mivel töröltem a hozzászólások is eltűntek, ha ez valakit megbántott sajnálom, de így érzetem jónak, azokat itt nem idézem.

Mit is akartam én mondani azzal szemben, ahogy ki akarták forgatni szavaimat: szerintem elég érthető, ha büszke nem is vagyok a fogalmazásmódra. Ami támadási felület lett azonnal, hogy fenyegetőzöm. Aki ismer, tudja, hogy nem szoktam, és azt is, hogy ha én akarnék valakit feljelenteni, akkor azt írnám. Ezzel szemben biztos vagyok benne, hogy egy csomó országban, akit jogtalan hátrány ér az ezt bejelenti, mondhatjuk: feljelentést tesz. Nálunk ez rossz felhangú szégyenletes történelmi múltunk miatt, de egyszer, ha rájön egy következő generáció, hogy rendet kell tenni és már nem emlékeznek arra, hogy anyukámat feljelentette Nyúl Úr a házmester, ha nem mentek május 1-én felvonulni, igen is be fogja jelenteni, és ha ezt most sokan nem is hiszik el, nem lesz az olyan rossz, főleg nem a becsületesen dolgozó hasznos polgároknak.

Arra is kíváncsi volnék, hogy a hőbörgő erkölcsbajnokok vajon tesznek-e feljelentést, ha lopnak tőlük, vagy ha a megélhetésüket, munkájukat veszélyezteti más törvénysértése. Vagy, ha tudják kik és hova viszik a 20 kg-os dunai halakat, akkor is hallgatnak, mert feljelenteni csúnya dolog? Vagy akkor jön a majd én elintézem? Az bűnöző körökben vagány mondjuk, csak törvénytelen. Én például megígérem, hogy ha bizonyítékot látnék arra, hogy a nagy halakat valaki kilopja a természetes vizekből, azonnal feljelentést fogok tenni. Ugye, hogy másképp fogalmazok, mint a fenti idézet? És ez se fenyegetés, hanem tény, melyet udvariasan előre közöltem. 

A gonosz szervezők semmit nem forgatnak vissza

Mondjuk, ennek feltétele lenne, hogy legyen mit visszaforgatni, de azt mondom, hogy senki ne tegyen többet a közért, mint mi és menni fog minden. Idén magam egy hétig voltam az amúgy brutálisan kevés szabadidőmből gyerekekkel táborban ingyen, szerveztünk jótékonysági versenyt, amit egyébként mindenképpen megtartunk jövőre is. Ha pedig emlékeztek hosszú ideig gyűjtöttük a felesleges cuccokat és osztottuk ki rászoruló gyerekeknek.

Azt hiszem már be is avattalak benneteket mindenbe, tudjátok mennyit kerestünk, miben csalódtunk (én amúgy személyesen is pár emberben), miben nem akarunk részt venni és ki miben vesz részt sokszor úgy, hogy nem is tudja.

A kontroll nélkül szaporodó versenyekkel lehet egy piacon dolgozni, de a bizonytalanság és a szervezőkre nézve negatív közhangulat nem kezelhető. Ha még tíz ember úgy gondolja, hogy minek mondjam én le ennek a köcsögnek, ha nem megyek, úgyis egy szemét nyerészkedő, akkor mi fizetünk, hogy szervezünk, és ezt se várjuk meg. 

Hogy valaha kiírunk-e még nyílt nevezésű versenyt, azt nem tudom, de talán pár meghívásost megcsinálunk majd. És hogy ki mit vesztett ezzel? Én jó hangulatú napokat, kellemes tóparti munka közben, de emellett egy csomó vádaskodó, tapintatlan, a dolgokat nem átgondoló embert is. Egyenlegben ezzel most azt gondolom, jó vagyok, hisz akikkel igazán jóban voltam azokkal ezután is fogok pecázni. 

Doki

 

 
 
 
Most itt vannak
Doki
szerkesztő
 
 
Eddig 4 hozzászólás érkezett. Szólj hozzá Te is!
 
töltés...
Hozzászóláshoz kérjük jelentkezz be!
3
noavatar

Lerner Tivadar

11 hónapja

Sziasztok!

Csak röviden: Az a véleményem hogy nem kell foglalkozni senkivel, ha szerettétek csinálni, már pedig úgy láttam hogy igen akkor szervezzetek nyugodtan versenyeket. Annak akinek bármi baja van vagy nem tetszik neki valami azt meg kellene kérni hogy legyen olyan kedves és ne látogassa a versenyeiteket és ne jelentkezzen. Én szeretném látni újra a 2018-as versenynaptárt! Üdv. Jövőre veletek

 
 
 
 
2

tóth-jenő

11 hónapja

Sajnálom én is és a csapatársaim is hogy ez így lett, pedig örömmel jártunk a versenyeitekre .S bízunk benne ,hogy lesz még peca verseny a ti szervezéseitekben.Minden jót .Béke ;)

 
 
 
 
10
Zoltán Oláh  

Hát én nagyon sajnálom hogy így alakult.Kívánom a legjobbakat nektek, remélem egy kettőt bevállaltok. Pedig most ősztől új munkahelyem van így, a hétvégém szabad, több vetseny belefért volna a tieitek közül.Emlékszem még anno a ti versenyeiteken kezdtem el az utam, több kevesebb sikerrel, és sosem mentem haza rossz szájízzel. Minig jól éreztem magam és nyitott emberekre találtam a szervezőkben is és a horgászokban is.Rengeteget tanultam és ezt nektek köszönhetem. Minden jót a továbbiakban és remélem egyszer még lesz alkalmam a ti versenyeteken részt venni.

 

Doki

11 hónapja

Köszönjük!

 
 
 
 
4

Zoltán Oláh

11 hónapja

Hát én nagyon sajnálom hogy így alakult.Kívánom a legjobbakat nektek, remélem egy kettőt bevállaltok. Pedig most ősztől új munkahelyem van így, a hétvégém szabad, több vetseny belefért volna a tieitek közül.Emlékszem még anno a ti versenyeiteken kezdtem el az utam, több kevesebb sikerrel, és sosem mentem haza rossz szájízzel. Minig jól éreztem magam és nyitott emberekre találtam a szervezőkben is és a horgászokban is.Rengeteget tanultam és ezt nektek köszönhetem. Minden jót a továbbiakban és remélem egyszer még lesz alkalmam a ti versenyeteken részt venni.

 
 
 
 
Hozzászólások betöltése...
 
 
 

Videók

 

Ajánló

 

Események

 
  Szántó Ferenc ismerősnek jelölte Füsti-t.
  Bodó György nevezett a Feeder Adventures - Mikulás kupa versenyre 10 órája
  Bodó György nevezett a Feeder Adventures Ice FIsh Cup! versenyre 10 órája
  saca77 nevezett a Feeder Adventures Ice FIsh Cup! versenyre 11 órája
  Ignác85 nevezett a Feeder Adventures Palotavárosi Egyéni Kupa versenyre 13 órája
  Balogh Laci nevezett a Feeder Adventures DOUBLE FISHING versenyre 15 órája
  NTiti77 nevezett a Feeder Adventures Ice FIsh Cup! versenyre 23 órája
  István Kovács nevezett a DIDERGŐ KUPA versenyre 23 órája
  István Kovács nevezett a Páros Moby Open versenyre 23 órája
  Kovács Laci nevezett a DIDERGŐ KUPA versenyre tegnap
  krizo0527 nevezett a Páros Moby Open versenyre tegnap
 
 
 
Írok a HALATra
Doki Új galériába találjátok a Metodozás mesterein készült képeket.

0 hozzászólás
ho-ho Szép estét mai horgászat halászon 30db ponty és négy db ment el átlag 2-3kg körül voltak!!!
0 hozzászólás
ho-ho https://m.facebook.com/halaszhalasto/?locale2=hu_HU
1 hozzászólás
ho-ho Esti vendég 7kg52dkg 014 előke 14es horog!!!
0 hozzászólás
ho-ho Szép napot holnap horgászat!!!!
4 hozzászólás
ho-ho Szép reggelt jövő héten kedden horgászat alig várom
0 hozzászólás
papplaci87 Sziasztok! A hétvégi Palotavárosi Felsőn megrendezésre kerülő Atomix kupán nem tudok résztvenni, legyetek szívesek a nevezésemet törölni! Köszönömszépen előre is!
3 hozzászólás
ho-ho Szép napot tegnapi hal-ász horgászat eredménye :
0 hozzászólás
Balogh Laci A Halat.hu-Dovit Methodozás Mesterei 3. fordulójának eredményei felkerültek a helyükre!
0 hozzászólás
ho-ho Ma kedvenc zárt tárózón keszegezés feederel!!!
0 hozzászólás